Het Duimzuigend Fossiel voor iedereen die zonder paddo’s toch trippen wil

Anne-Maarten van Heuvelen, 3voor12, 2011

Arnoud Rigter, jarenlang stadsdichter van Eindhoven, stuurde ons een niet alledaagse productie; een boek met een cd. Een boek met weinig letters en een cd met weinig muziek. Althans, weinig alledaagse muziek. Genoeg muziek echter om een wellicht wat ongebruikelijke recensie op onze website te rechtvaardigen.

 

Recensie van multimediale ervaring

Wordt hier een cd of een dichtbundel gerecenseerd? Misschien een kunstwerk op papier en cd? Na het luisteren van het album en lezen en bekijken van het boek ‘Het Duimzuigend Fossiel’ van Arnoud Rigter kun je in ieder geval concluderen dat het een multimediale ervaring is.

Op de achterkant van het boek staat het volgende: “dit bevat drie vierkante meter beeld en zesendertig minuten audio.” En dat vangt het aardig in woorden.
Het boek en het album hebben allebei te veel inhoud om na een keer te bekijken te beoordelen. Rigter maakte met de hulp van dertig mensen (die hij achterin de bundel bedankt) muziek, beeld en tekst die een soort ervaring vormen, meer dan horen en zien alleen.

Bij de eerste blik op ‘Het Duimzuigend Fossiel’ oogt het niet als veel meer dan een boek, als bundel misschien, maar verder toch ook eigenlijk weinig gekkigheid. Alleen het woordje ‘Gedichtachtigen’ onderaan de voorpagina zou een aanleiding kunnen zijn om je achter je oren te krabben.

Bij het openslaan van de bundel zie je een gekleurde pagina met een tekening. En zelfs zonder hallucinerende middelen kun je je verliezen in wat je daar ziet. De woorden ‘Mama’s eisprong is mijn privé oerknal’ die je in een rondje moet lezen, zetten ook aan tot denken. En dan ben je nog maar bij de binnenkant van de kaft.

Het boek bestaat uit ruim tachtig pagina’s die je uitdagen om visueel op onderzoek uit te gaan. Doe dat vooral niet met het tegelijkertijd afspelen van de bijgevoegde cd. Schizofrenie kan je ten deel vallen. De cd is te vinden in de scheur van de flap aan de binnenkant van de kaft. Op het album staan twaalf nummers. Tracks die van spoken word (maar dan in het Nederlands, dus ‘gesproken woord’ of gedichten) tot gedichten op free jazz gaan. En ook hier daagt Arnoud Rigter zijn publiek uit met iets dat verder gaat dan een leuk gedichtje of een onderhoudend stukje muziek.

Zet het aan of sla het open, ga op de bank zitten en je tript zonder paddo’s. Soms kan het iets te zoet of schurend worden, maar hij vindt altijd een mooie balans tussen licht en donker. Op z’n zachtst gezegd is ‘Het Duimzuigend Fossiel’ een multimediale ervaring.

Verder is deze combinatie van boek en cd een interessante uitgave in een tijd waarin de waarde van media als de cd en het papieren boek onder druk staan. Als album is dit een mooi voorbeeld voor artiesten die hun publiek iets meer willen bieden dan een cd in een plastic tray. En misschien dient het ook wel als mooi voorbeeld van laatste stuiptrekkingen van beide media. Voor minder dan twee tientjes kun je zelf een oordeel vellen.

Het duimzuigend fossiel t-bundels-fossiel